Gunnar Flørning (1931–2014) er verdenskendt for at give liv til træ, og mange af hans værker opfattes i dag som designikoner. Han var manden bag nogle af datidens helt store bestsellere i 50’erne og 60’erne. I hans virke var han utrolig skabende og har efterladt sig et kæmpe designarkiv som rummer færdige produkter, prototyper og skitser. Hans produkter afspejler efterkrigstidens optimisme og tro på fremtiden, og dette kommer klart til udtryk i det legende og humoristiske formsprog man tydeligt ser i eks. træfigurerne. Baggrunden for skabelsesprocessen tog sit afsæt i en iagttagelse af dyr som blev kunstnerisk bearbejdet til færdige produkter med et klart og enkelt udtryk.
Han voksede op på Bispebjerg i København og var barn under 2. verdenskrig og blev senere, som så mange andre i datiden, indkaldt som soldat. Det var her i soldaterperioden, på en pløjemark, i en grøft, at Gunnars interesse for at udskære træfigurer opstod. Gunnar var mekaniker i hæren, og han og hans soldaterkammerat kedede sig til tider bravt. Derfor begyndte han at snitte træfigurer af gamle hegnspæle, og det var her at Gunnar fandt ud af at han havde et særligt talent for at formgive i træ. Året 1952 var afsættet for Gunnars kunstneriske virke og i løbet af en kort årrække i 50’erne og 60’erne fik han skabt et helt univers af træfigurer.
I produktionens spæde start lånte Gunnar et lille kælderlokale på Nørrebro i den ejendom de boede i, det blev dog hurtigt for småt, så han lejede nogle lokaler på Svanevej i Københavns Nordvest kvarter.
Efterhånden blev der stor efterspørgsel på hans figurer og produktionen voksede, der var nu 35 ansatte, så fabrikken flyttede til Blegdamsvej København Ø, hvor der var plads til både fabrik og tegnestue. Figurerne blev distribueret til en lang række butikker i Danmark og han eksporterede sine produkter til store dele af verden. Selvom Gunnar havde stor kommerciel succes, gik lysten til selv at snitte træfigurer ikke væk, og mange af hans prototyper blev derfor lavet i hånden.
Katten blev lanceret i 1957 og blev bl.a. brugt af teaterklubben Thalia som en hæderspris, hvor årets mest populære revykunstnere blev udvalgt. Det kan nævnes at i 1961 var det Dirch Passer og Bodil Steen der fik overrakt Katten, hvor Dirch Passer udtalte ”Det var kattens”. Ghita Nørby og Osvald Helmuth har også modtaget Katten.
Katten blev den gang produceret i mange forskellige størrelser fra helt lille og til kæmpe stor, som det ses på det ovenstående billede.
Relancering medio 2020
Arven efter Gunnar Flørning, bliver i dag relanceret med ekstraordinær omhu og med respekt for de originale design i løbende dialog med familien. Denne løbende dialog gør det muligt at vi kommer meget tæt på den oprindelige ånd i produkterne. Vi arbejder med den samme palet af naturmaterialer som i datiden dvs. træ, læder, skind mm. Alle produkter af træ bærer de lovpligtige mærkninger og bliver produceret på en ansvarlig måde. I de kommende år vil flere originale produkter fra Gunnar Flørnings univers blive lanceret.